Roseta Mauri

IX Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri (2019)

Jurat


  • Ricardo Cervera

   President del jurat 2019
   Director de la Companyia Nacional de Dansa
   Ricardo Cervera és el mestre de ballet del Royal Ballet. Nascut a Màlaga, Cervera va créixer a Torremolinos, on va començar classes de ballet als set anys amb la seva germana gran, després de veure una transmissió televisiva de Romeu i Julieta protagonitzada per Margot Fonteyn i Rudolf Nureyev. Després d’un curset d’estiu a la Royal Opera House, va ser convidat a entrar a l’escola i es va incorporar al Royal Ballet en graduar en 1993. Cervera va ser ascendit a Primer Artista el 1996, solista el 1999 i Primer Solista el 2002. Va ser nomenat assistent de mestre de ballet el 2014 i mestre de ballet el 2016, i es va retirar com a ballarí el 2015. El seu repertori amb la companyia va incloure els rols de Mercutio (Romeu i Julieta), Lescaut (Manon), Bratfisch (Mayerling), Hans Peter (El Trencanous), Arthur Troyte Griffith (Enigma Variations), Coles i Alain (La Fille mal gardée), Jester (Cinderella), Hilarion i pas de sis (Giselle), Antigonus (The Winter’s Tale) i Monkey (“Still Life” al Penguin Café).

   Va crear diversos rols per a la companyia, inclosos Milers (The Turn of the Screw) i rols en Mr Worldly Wise, Room of Cooks, Tryst, Three Songs – Two Voices, Electric Counter, Infra, Live Fire Exercise i 24 Preludes. Cervera es va formar com répétiteur en el pla de tutoria de la Fundació Frederick Ashton, i ha treballat com a assistent de coreografia amb Liam Scarlett en obres com Hansel i Gretel. Ha ensenyat ballet al Japó, Espanya i arreu del món.


 • Henning Albrechtsen

  Professor de dansa clàssica
  Henning Albrechtsen entrà al Reial Ballet Danés el 1985, on va ballar gran varietat de rols solistes i principals en obres del repertori clàssic i neoclàssic – de Bournonville a Balanchine. Ha estat professor de l’escola del Reial Ballet Danès des del 1997. L’any 2000 va ser nomenat sotsdirector del RDB, un càrrec que va mantenir fins el 2007. Aquest mateix any es va formar en el programa de formació de professorat per exballarins professionals a l’escola del Ballet Nacional del Canadà. Completat el curs, el 2008, va ser convidat a tornar a l’escola del Reial Ballet Danès com a professor a temps complet. Henning Albrechtsen ha impartit classes a diverses escoles de tot el món, entre d’altres a l’escola del Ballet Nacional de Cuba o del Ballet Nacional de Canadà. A més, també ha ensenyat la tècnica Bournonville a Australia, Japó, Mèxico, Suècia, Noruega o Espanya.

 • Agnès Letestu

  Étoile del Ballet de l’Òpera Nacional de París i dissenyadora de vestuari

  Nascuda a París, Agnès Letestu va entrar a l’Escola de Ballet de l’Òpera de París el 1983, el 1987, es va unir al Ballet de l’Òpera de París, llavors dirigida per Rudolph Nureyev, com quadrille, i el 1988 va ser ascendida a coryphée. El 1989 va ser nomenada a solista, després va guanyar la medalla d’or al concurs d’Eurovisió per a joves ballarins. El 1990 va guanyar la medalla d’or en el Concurs Internacional de Varna. Encara era membre del cos de ballet, quan va ser escollida per interpretar papers destacats per grans coreògrafs: Jerome Robbins, William Forsythe, Roland Petit, Maurice Béjart, Rudolph Nureyev, John Neumeir i Jíri Kylián, entre d’altres. El 1997 va ser nomenada Danseuse Étoile (ballarina estrella). Elseu talent ha brillat especialment en la interpretació de les versions de Nureyev dels grans clàssics, i el seu físic i estil també són idonis per a les obres de George Balanchine. Letestu també ha realitzat moltes coreografies contemporànies importants. Ha estat filmada per a les versions oficials de Ballet d’Òpera de París de La Dama de les Camèlies, Paquita, El llac dels cignes, La Ventafocs, El fill pròdig i ‘Diamonds’; de Jewels.

  Lestestu fa anys que treballa com a dissenyadora de vestuari; Scaramouche i Les Enfants du Paradis, de José Martinez per a l’Òpera de París; Windspiel i Marie-Antoinette, de Patrick de Bana per al Wiener Staadtsoper; Célébration, de Pierre Lacotte per a l’Òpera de París; Goldberg Variations, de Hans Spoerli per al Ballet du Rhin, així com Echos of Eternity per Patrick De Bana per al Ballet de Xangai, es troben entre les seves creacions més importants. Al llarg de la seva carrera com a ballarina, Agnès Letestu ha rebut molts premis com el Premi Benois per Les Mirages, de Serge Lifar (2007), Officier dans l’Ordre de les Arts i Lletres, i Chevalier dans l’Ordre National du Mérite, Chevalier de la Legió d’Honor.


 • Jone San Martín

  Coreògrafa i intèrpret

  Jone San Martín es formà a l’estudi de Mentxu Medel a San Sebastià, a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’escola Mudra de Maurice Béjart a Brussel·les. Tot i haver començat la seva trajectòria professional a Espanya —la temporada del 1987-88 ballà amb el Ballet Nacional d’Espanya— la seva carrera professional s’ha desenvolupat principalment a Bèlgica i Alemanya, on ha treballat en nombroses companyies com Archipel Sud, José Besprosvany, la companyia de Jacopo Godani, el Ballet de Charleroi o a l’Ulmer Theater de Phillippe Talard. El 1992 William Forsythe la convidà a unir-se al desaparegut Ballet de Frankfurt i des de llavors la seva carrera com a intèrpret i ballarina solista ha anat molt lligada amb l’obra del coreògraf nord-americà. Des de la creació The Forsythe Company forma part de la companyia

Professorat


 • Arantxa Argüelles

  Mestra de ballet
  Arantxa Argüelles va debutar amb tan sols 11 anys a la companyia de la seva ciutat natal, el Ballet Clásico de Zaragoza, i dos anys més tard va entrar com a solista al Ballet Clásico Nacional de España. Al llarg de la seva carrera professional com a ballarina, Argüelles ha estat ballarina principal del Ballet Nacional de España, del Ballet de l’Òpera de Berlín i del Reial Ballet Danès —en aquestes dues companyies sota la direcció de Peter Schauffus—. El 1996 va girar amb el Ballet Stanislavsky de Moscou amb la producció de Le Sylphide, que ella mateixa va revisar, sent la seva última actuació com a ballarina a Madrid. Ha treballat amb grans mestres com Maya Plisetskaya i ballat amb grans ballarins com Julio Bocca, Charles Jude o Laurent Hilaire a gales nacionals i internacionals. El 1997, va ser nomenada Directora Artística del Ballet de Zaragoza, càrrec que va ocupar durant dos anys. A l’actualitat, té el seu propi estudi a Zaragossa, on ensenya ballet clàssic i mètode Pilates i és invitada regularment com a mestra en companyies com el Ballet de La Scala de Milà.

 • Lluís Carmona

  Pianista
  Pianista especialitzat en acompanyament i composició per a dansa. Ha treballat i col·laborat amb companyies com Jeu Ballet du France, Rosas (Bèlgica); la Companyia de Dansa José Limón o Merce Cuningham Studio (NY); i ha acompanyat a mestres i coreògrafs de renom com María de Ávila, Carmen Roche, Víctor Ullate, Carmina Ocaña, Anna Therese de Keersmaker, Susanne Linke, Dominique Mercy, Elizabeth Corbett, Janet Panetta, Guillermina Coll, Marta Munsó entre altres.

 • Jone San Martín

  Coreògrafa i intèrpret

  Jone San Martín es formà a l’estudi de Mentxu Medel a San Sebastià, a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’escola Mudra de Maurice Béjart a Brussel·les. Tot i haver començat la seva trajectòria professional a Espanya —la temporada del 1987-88 ballà amb el Ballet Nacional d’Espanya— la seva carrera professional s’ha desenvolupat principalment a Bèlgica i Alemanya, on ha treballat en nombroses companyies com Archipel Sud, José Besprosvany, la companyia de Jacopo Godani, el Ballet de Charleroi o a l’Ulmer Theater de Phillippe Talard. El 1992 William Forsythe la convidà a unir-se al desaparegut Ballet de Frankfurt i des de llavors la seva carrera com a intèrpret i ballarina solista ha anat molt lligada amb l’obra del coreògraf nord-americà. Des de la creació The Forsythe Company forma part de la companyia

Guanyadors

PRIMER PREMI DOTAT AMB 5000 EUROS
PER LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Miquel Martínez, 16 anys, Comunitat Valenciana.

SEGON PREMI DOTAT AMB 2000 EUROS
PER LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

Leyre Domínez, 17 anys, Aragó.

TERCER PREMI DOTAT AMB 1000 EUROS
PER L’AJUNTAMENT DE REUS

Alba Bonet, 15 anys, Catalunya.

PREMI DEL PÚBLIC (600€) Associació Professores de dansa Provincia de Tarragona
Júlia Miró

ADJUDICACIÓ DE BEQUES
Real Ballet Danès – Vermuts-Miró (1000€ per despeses de viatge i allotjament): Marina Mata (16 anys)

Royal Academy of Dance (valorada en 2500€): Candela Nieto

Endanza Valencia (curs intensiu d’estiu): Alba Bonet

ADAM worshops (curs intensiu d’estiu): Marina Mata

Estada a la Compañía Nacional de Danza: Miquel Martínez i Lorena Haiyu Rodríguez

Estada a la companyia jove Valencia Dancing Forward: Carlota Batalla

Cuballet (curs intensiu d’estiu): Leyre Domingo i Carlota Batalla

Ballet Ruso de Barcelona (curs intensiu d’estiu): Candela Nieto i Miquel Martínez

Sessió fotogràfica Dans Pxl: Miquel Martínez, Lorena Haiyu Rodríguez i Júlia Miró