Roseta Mauri

No s’ha trobat la pàgina

Joan Sempere, un ballarí de 17 anys guanya l’11è Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

16/03/2024

Joan Sempere, un ballarí de Castelló de 17 anys que estudia al Centre de Dansa de Catalunya, ha guanyat el primer premi de l’onzena edició del Premi Internacional de dansa Roseta Mauri, dotat amb 5000 €, concedit pel Consorci del Teatre Fortuny (Diputació de Tarragona i Ajuntament de Reus). 

El segon i el tercer premi que també són atorgats pel Consorci han estat per a: Mikel Arana, un ballarí basc que estudia al Conservatori Annarella de Portugal de 17 anys, i Natàlia Ribalta, una ballarina catalana que estudia al Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre, respectivament. I la ballarina Dafne Campaña, de 18 anys i que estudia al Jove Ballet de Catalunya, ha guanyat el Premi del Públic concedit per l’Associació de Professors de Dansa de la Província de Tarragona (600 euros). 

El president del jurat Joaquín de Luz –director de la Compañía Nacional de Danza– ha descrit l’experiència al concurs com una experiència valuosa per a la seva formació com a ballarins professionals i també ha donat les gràcies als professors i a les famílies que els donen suport, així com també ha reclamat més suport a les autoritats polítiques per donar suport a la dansa. Els membres del jurat Laëtitia Pujol, Henning Albrechtsen i Jone San Martín i han tingut en compte la tècnica, el què transmeten quan ballen i el potencial dels joves ballarins alhora de determinar els mereixedors del tres guardons. 

Les següents beques han estat adjudicades als finalistes:

  • Estada de tres mesos al Real Conservatorio de Danza Mariemma: Martina Bueno (17 anys, Catalunya)
  • Beca de la delegació a Espanya de la Royal Academy of Dance de Londres (1000 euros): Natàlia Ribalta (17 anys, Catalunya)
  • Beca d’estudis del Reial Ballet Danès – Vermuts Miró: Mikel Arana (17 anys, País Basc)
  • Estades de dues setmanes a la Compañía Nacional de Danza: Joan Sempere (17 anys, País Valencià) i Adriana Puértolas (19 anys, Madrid)
  • Beca pel curs intensiu d’Endanza València 2024: Dafne Campaña (18 anys, Catalunya)
  • Beca pel curs intensiu d’estiu ADAM-Campus Internacional de Dansa de València: Adam Albadalejo  (17 anys, Catalunya)
  • Beca pel curs de formació del Barcelona Dance Centre: Asier Bautista
  • Beca pel curs intensiu d’estiu del Barcelona Dance Centre Cooking Dance  Festival: Shuma Noguchi

Dans PXL també concedeix sessions fotogràfiques als guanyadors de les estades a la Compañía Nacional, Joan Sempere i Adriana Puértolas, i a la guanyadora del Premi del Públic, Dafne Campaña.

Gala de Dansa Roseta Mauri 2024

02/02/2024

Crèdit foto: Romeo und Julia Chr.: John Cranko Dancers: Elisa Badenes, Martí Paixà © Roman Novitzky / Stuttgarter Ballett

 

Ballarines i ballarins de l’Estat que ballen en companyies de prestigi europees ballaran al Teatre Fortuny el dissabte 16 de març de 2024 al Teatre Fortuny.

El XI Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri organitzat per la Fundació Privada del Teatre Fortuny amb la col·laboració del Consorci del Teatre Fortuny es celebrarà del 13 al 16 de març de 2024. Amb el concurs es dona suport i s’impulsa la carrera de joves ballarines i ballarins, i amb la Gala es celebra el talent d’intèrprets amb la trajectòria consolidada. Al Teatre Fortuny actuaran: Elisa Badenes i Martí Paixà (Ballarins Principals del Ballet de Stuttgart), Zarina Stahnke i Jon Vallejo (Demisolista i Principal de la Semperoper Dresden), Itziar Ducajú i David Iglesias (Exballarins del Ballet de Leipzig i freelance actualment) i Celia Sandoya i Daniel Domenech (Exballarins del Ballet de Basilea i freelance actualment). Com és habitual, també participen a la gala els tres guanyadors i/o les guanyadores de l’edició actual.

Entre els ballarins i ballarines de la gala, enguany destaca la participación de Martí Paixà, fill natural de Montbrió del Camp que va participar en el concurs el 2015 i que ha tingut una trajectòria brillant al Ballet de Stuttgart, una de les companyies més prestigioses del món.

La Gala del Roseta Mauri és també una oportunitat per veure algunes dels passos de dos i solos més emblemàtics del repertori clàssic, neoclàssic i contemporani.

Quan: 16 de març de 2024, a les 20:30h
On: Teatre Fortuny

ACONSEGUEIX LA TEVA ENTRADA!

Joaquín de Luz presidirá el jurado el #RosetaMauri24

18/10/2023

© Sergio de Luz

Director de la Compañía Nacional de Danza

Empezó sus estudios de ballet en la escuela de Víctor Ullate. En 1992 ingresó en la compañía de Ullate en la que permaneció tres años y en 1995 fue invitado por Fernando Bujones a bailar con el Ballet Mediterráneo.

En septiembre de 1996, el Ballet de Pennsylvania le ofrece formar parte de la compañía como bailarín solista. Con esta compañía interpretó papeles principales en los clásicos Diana y Acteón, Coppelia, La bella Durmiente, así como las piezas de Lynne Taylor-Corbette, Hans van Manen, Matthew Neenan y George Balanchine.

En diciembre de 1997, ingresó en el cuerpo de baile del American Ballet Theater en Nueva York, siendo nombrado un año después bailarín solista. En sus siete años de estancia en el ABT interpretó importantes papeles principales como El ídolo de bronce y Solor en La Bayadère (Natalia Makarova después de Marius Petipa), primer marinero en Fancy Free (Jerome Robbins), Birbanto en Le Corsaire (A. M. Holmes), Turning boy en Études (H. Lander), Benno en El Lago de los cisnes (Kevin McKenzie después de Marius Petipa y Lev Ivanov), Clear (Stanton Welch), Black Tuesday (Paul Taylor), Symphonieta, Stepping Stones (J. Kylián) Known by heart (T. Tharp), o Symphony in C, Theme and Variations (George Balanchine).

En 2003 se incorporó como bailarín solista al New York City Ballet y fue nombrado bailarín principal dos años después en 2005. Con esta compañía ha bailado en el Lincoln Center neoyorquino, así como en los más importantes teatros del mundo. Interpretó grandes roles y papeles de la historia de la danza del repertorio clásico y neoclásico, y en especial obras de George Balanchine, Jerome Robbins y Peter Martins. Además, de Luz también ha bailado piezas de coreógrafos actuales como Susan Stroman, Christopher Wheeldon, Wayne McGregor, Alexei Ratmansky o Justin Peck.

Joaquín De Luz ha participado como artista invitado con numerosas compañías internacionales como la Compañía Nacional de Danza, American Ballet Theater, San Francisco Ballet, Stanivslaski Theater en Moscú, Ballet del Teatro Colón de Buenos Aires y el Ballet Nacional de Cuba, entre otras.

Joaquín de Luz presidirà el jurat del #RosetaMauri24

© Sergio de Luz

Director de la Compañía Nacional de Danza

Va començar els estudis de ballet a l’escola de Víctor Ullate. El 1992 va unir-se a la companyia d’Ullate on va romandre tres anys y el 1995 va ser convidat per Fernando Bujones a ballar amb el Ballet Mediterrani.

El setembre de 1996, el Ballet de Pennsylvania li ofereix formar part de la companyia com a ballarí solista. Amb aquesta companyia va interpretar papers principals en els clàssics Diana i Acteó, Coppelia, La bella dorment, així com les peces de Lynne Taylor-Corbette, Hans van Manen, Matthew Neenan i George Balanchine.

Al desembre de 1997, va ingressar al cos de ball de l’American Ballet Theater a Nova York, sent nomenat un any després ballarí solista. En els seus set anys d’estada a l’ABT va interpretar papers principals com l’ídol de bronze i Solor a La Bayadère (Natalia Makarova després de Marius Petipa), primer mariner a Fancy Free (Jerome Robbins), Birbanto a Le Corsaire (A. M. Holmes), Turning boy a Études (H. Lander), Benno al Llac dels cignes (Kevin McKenzie després de Marius Petipa i Lev Ivanov), Clear (Stanton Welch), Black Tuesday (Paul Taylor), Symphonieta, Stepping Stones (J. Kylián) Known by heart (T. Tharp), o Symphony in C, Theme and Variations (George Balanchine).

El 2003 es va entrar com a ballarí solista al New York City Ballet i va ser nomenat ballarí principal dos anys després el 2005. Amb aquesta companyia ha ballat al Lincoln Center novaiorquès, així com als més importants teatres del món. Va interpretar grans rols del repertori clàssic i neoclàssic, i especialment obres de George Balanchine, Jerome Robbins i Peter Martins. A més, de Luz també ha ballat peces de coreògrafs actuals com Susan Stroman, Christopher Wheeldon, Wayne McGregor, Alexei Ratmansky o Justin Peck.

Joaquín De Luz ha participat com a artista convidat amb nombroses companyies internacionals com la Companyia Nacional de Dansa, American Ballet Theater, Sant Francisco Ballet, Stanivslaski Theater a Moscou, Ballet del Teatre Colón de Buenos Aires i el Ballet Nacional de Cuba, entre d’altres.

Joaquín de Luz will chair the jury of the competition

© Sergio de Luz

Director of the Compañía Nacional de Danza

He began his ballet studies at Víctor Ullate’s school. In 1992 he joined the Ullate company where he stayed for three years and in 1995 he was invited by Fernando Bujones to dance with the Mediterranean Ballet.

In September 1996, the Pennsylvania Ballet offered him to join the company as a soloist. With this company he played leading roles in the classics Diana et Actaeon, Coppelia, The Sleeping Beauty, as well as pieces by Lynne Taylor-Corbette, Hans van Manen, Matthew Neenan and George Balanchine.

In December 1997, he joined the corps de ballet of the American Ballet Theater in New York, being named soloist a year later. In his seven years at the ABT he played important leading roles such as The Bronze Idol and Solor in La Bayadère (Natalia Makarova after Marius Petipa), First Sailor in Fancy Free (Jerome Robbins), Birbanto in Le Corsaire (A. M. Holmes), Turning boy in Études (H. Lander), Benno in Swan Lake (Kevin McKenzie after Marius Petipa and Lev Ivanov), Clear (Stanton Welch), Black Tuesday (Paul Taylor), Symphonieta, Stepping Stones (J. Kylián) Known by heart (Twayla Tharp), or Symphony in C, Theme and Variations (George Balanchine).

In 2003 he joined the New York City Ballet as a solo dancer and was appointed principal dancer two years later in 2005. With the NYCB he danced at the Lincoln Center in New York and in the most important theaters in the world. He also performed great roles from the classical and neoclassical repertoire, and especially works by George Balanchine, Jerome Robbins and Peter Martins. In addition, Luz has also performed works by current choreographers such as Susan Stroman, Christopher Wheeldon, Wayne McGregor, Alexei Ratmansky and Justin Peck.

Joaquín De Luz has participated as an invited artist in several international companies such as the National Dance Company, American Ballet Theater, San Francisco Ballet, Stanivslaski Theater in Moscow, Ballet del Teatro Colón of Buenos Aires and the National Ballet of Cuba, among others.

La Gala de Dansa Roseta Mauri arriba el 22 d’octubre

16/10/2022

 

Artistes de diferents companyies de dansa de prestigi europees ballaran al Teatre Fortuny. 

El X Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri es va celebrar el mes de març passat, però per motius relacionats amb la Covid-19 la Gala es va aplaçar a l’octubre. La Gala es celebrarà el 22 d’octubre a dos quarts de nou del vespre al Teatre Fortuny de Reus, durant el cap de setmana del festival Cos. 

Per celebrar la desena edició del concurs s’han convidat finalistes i premiats del Premi, que actualment ballen en companyies com la Scala de Milà o el Ballet de Zuric. 

Fundat el 2002, per iniciativa de la Fundació Privada Teatre Fortuny i la col·laboració del Consorci del Teatre Fortuny, pel Premi Internacional de dansa Roseta Mauri hi han passat 285 concursants, de 21 nacionalitats diferents. 

Al llarg de 20 anys el concurs ha donat impuls a la carrera artística de moltes joves ballarines i ballarins, com els artistes convidats a la gala que actualment ballen en companyies prestigioses d’arreu d’Europa. Al Teatre Fortuny actuaran: Antonella Albano i Federico Fresi (Premi del públic de la segona edició – 2004) del Ballet de la Scala de Milà, Aida Badia i Aleix Mañé (Finalista de la primera edició – 2002) de la Companyia Nacional de Dansa, Emma Antrobus i Alexander Jones (Finalista de la segona edició – 2004) del Ballet de Zuric, i Miquel Martínez (Guanyador de la novena edició – 2019) i Julio Morel del Ballet am Rhein. 

Com és habitual, també participen a la gala els tres guanyadors de l’edició d’enguany Raúl Izquierdo (Primer Premi), Vasco Yu Belo Prazeres Pereira (Segon Premi), i Pablo Goethals (Tercer Premi). I per la seva banda, els ballarins convidats i les seves parelles de ball ens oferiran peces de repertori neoclàssic de coreògrafs com Christian Spuck. A més també podrem gaudir del talent coreogràfic dels mateixos intèrprets com és el cas d’Aleix Mañé i Miquel Martínez. 

Descarrega’t el programa de la gala!

En aquesta desena edició la Fundació Privada Teatre Fortuny va estrenar un petit documental sobre la trajectòria del Premi que podeu veure aquí:

Palmarés del X Premio Internacional de Danza Roseta Mauri

26/03/2022

Raúl Izquierdo Mulero, un bailarín catalán de 17 años, ha ganado el primer premio del 10º Premio Internacional de danza Roseta Mauri, dotado con 5000 € y concedido por la Generalitat de Catalunya. Izquierdo también se llevó el Premio del Público. El bailarín portugués, Vasco Yu Belo Prazeres Pereira (18 años), ha recibido el Segundo Premio de 2.000 euros, otorgado por la Diputación de Tarragona, y el belga Pablo Goethals (19 años) de la misma edad lleva los 1.000 euros que concede por el Ayuntamiento de Reus. El presidente del jurado José Carlos Martínez –coreógrafo y ex director de la Compañía Nacional de Danza– ha descrito la experiencia en el concurso como una experiencia valiosa para su formación como bailarines profesionales y también ha dado las gracias a los profesores y familias que les apoyan. Los miembros del jurado Agnès Letestu, Henning Albrechtsen, Jone San Martín y Martínez han tenido en cuenta la técnica, lo que transmiten cuando bailan y el potencial de los jóvenes bailarines a la hora de determinar los merecedores de los tres galardones.

Adjudicación de becas:

Beca de estudios otorgada por la delegación en España de la Royal Academy of Dance de Londres: Diana Mana Pinto Faria (16 años, Portugal)

Beca de estudios del Real Ballet Danés – Vermuts Miró: Bernat Giménez Suesa (17 años, Cataluña)

Premio del público otorgado por la Asociación de Profesores de Danza de las Comarcas de Tarragona: Raúl Izquierdo Mulero (17, Cataluña)

Estancia en la Compañía Nacional de Danza: Alba Tarinas Torrent (17 años, Cataluña)

Estancia en el Ballet de Liubliana: Pablo Goethals (19 años, Bélgica) y Rose Maloney (21 años, Australia)

Beca para el curso intensivo de Endanza Valencia 2022: Rose Maloney (21 años, Australia)

Beca por el ADAM-Campus Internacional de Danza de Valencia: Carla Reynés Caputo (16 años, Cataluña)

Estancia en el Real Conservatorio de Danza Mariemma: Bernat Giménez Suesa (17 años, Cataluña)

Dos becas otorgadas por el Barcelona Dance Centre: Alba Tarinas Torrent (17 años, Cataluña) y Carla Reynés Caputo (16 años, Cataluña).

Sesiones fotográficas de Dans PXL a la ganador o ganador del Premio del Público y de la estancia de la Compañía Nacional de Danza: Alba Tarinas Torrent (17 años, Cataluña) y Raúl Izquierdo Mulero (17 años, Cataluña).

En la Gala del Premio Roseta Mauri, que se celebrará el 22 de octubre en el Teatre Fortuny, se invitarán a bailar a los tres ganadores.

Fotografías: Dans PXL

Palmarès del X Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

Raúl Izquierdo Mulero, el guanyador del X Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

Raúl Izquierdo Mulero, un ballarí català de 17 anys, ha guanyat el primer premi del 10è Premi Internacional de dansa Roseta Mauri, dotat amb 5000 € i concedit per la Generalitat de Catalunya. Izquierdo també s’ha endut el Premi del Públic. El ballarí portugués, Vasco Yu Belo Prazeres Pereira (18 anys), ha rebut el Segon Premi de 2.000 euros, atorgat per la Diputació de Tarragona, i el belga Pablo Goethals (19 anys) de la mateixa edat s’endú els 1.000 euros que concedeix per l’Ajuntament de Reus. El president del jurat José Carlos Martínez –coreògraf i exdirector de la Compañía Nacional de Danza– ha descrit l’experiència al concurs com una experiència valuosa per a la seva formació com a ballarins professionals i també ha donat les gràcies als professors i a les famílies que els donen suport. Els membres del jurat Agnès Letestu, Henning Albrechtsen, Jone San Martín i Martínez han tingut en compte la tècnica, el què transmeten quan ballen i el potencial dels joves ballarins alhora de determinar els mereixedors del tres guardons.

Adjudicació de beques:

Beca d’estudis atorgada per la delegació a Espanya de la Royal Academy of Dance de Londres: Diana Mana Pinto Faria (16 anys, Portugal)

Beca d’estudis del Reial Ballet Danès – Vermuts Miró: Bernat Giménez Suesa (17 anys, Catalunya)

Premi del públic atorgat per l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona: Raúl Izquierdo Mulero (17, Catalunya)

Estada a la Compañía Nacional de Danza: Alba Tarinas Torrent (17 anys, Catalunya)

Estada al Ballet de Ljubljana: Pablo Goethals (19 anys, Bèlgica) i Rose Maloney (21 anys, Austràlia)

Beca pel curs intensiu d’Endanza València 2022: Rose Maloney (21 anys, Austràlia)

Beca pel ADAM-Campus Internacional de Dansa de València: Carla Reynés Caputo (16 anys, Catalunya)

Estada al Real Conservatorio de Danza Mariemma: Bernat Giménez Suesa (17 anys, Catalunya)

Dues beques atorgades pel Barcelona Dance Centre: Alba Tarinas Torrent (17 anys, Catalunya) i Carla Reynés Caputo (16 anys, Catalunya).

Sessions fotogràfiques de Dans PXL a la guanyador o guanyador del Premi del Públic i de l’estada de la Compañía Nacional de Danza: Alba Tarinas Torrent (17 anys, Catalunya) i Raúl Izquierdo Mulero (17 anys, Catalunya).

A la Gala del Premi Roseta Mauri, que es celebrarà el 22 d’octubre al Teatre Fortuny, es convidaran a ballar els tres guanyadors.

El jurat de l’edició 2021 del Premi Internacional Roseta Mauri està integrat per José Carlos Martínez, president del jurat, coreògraf i exdirector de la Compañía Nacional de Danza; Henning Albrechtsen, professor de dansa clàssica i ex-sotsdirector del Real Ballet Danès; Agnès Letestu, Ètoile del Ballet de l’Òpera Nacional de París i Jone San Martín, ballarina i coreògrafa. El professorat d’aquesta edició del Premi també inclou figures de gran prestigi i trajectòria en el món de la dansa, com són Arantxa Argüelles, la mateixa Jone San Martín i el pianista Lluís Carmona.

 

Fotografies: Dans PXL