Roseta Mauri

Joaquín de Luz presidirà el jurat del #RosetaMauri24

18/10/2023

© Sergio de Luz

Director de la Compañía Nacional de Danza

Va començar els estudis de ballet a l’escola de Víctor Ullate. El 1992 va unir-se a la companyia d’Ullate on va romandre tres anys y el 1995 va ser convidat per Fernando Bujones a ballar amb el Ballet Mediterrani.

El setembre de 1996, el Ballet de Pennsylvania li ofereix formar part de la companyia com a ballarí solista. Amb aquesta companyia va interpretar papers principals en els clàssics Diana i Acteó, Coppelia, La bella dorment, així com les peces de Lynne Taylor-Corbette, Hans van Manen, Matthew Neenan i George Balanchine.

Al desembre de 1997, va ingressar al cos de ball de l’American Ballet Theater a Nova York, sent nomenat un any després ballarí solista. En els seus set anys d’estada a l’ABT va interpretar papers principals com l’ídol de bronze i Solor a La Bayadère (Natalia Makarova després de Marius Petipa), primer mariner a Fancy Free (Jerome Robbins), Birbanto a Le Corsaire (A. M. Holmes), Turning boy a Études (H. Lander), Benno al Llac dels cignes (Kevin McKenzie després de Marius Petipa i Lev Ivanov), Clear (Stanton Welch), Black Tuesday (Paul Taylor), Symphonieta, Stepping Stones (J. Kylián) Known by heart (T. Tharp), o Symphony in C, Theme and Variations (George Balanchine).

El 2003 es va entrar com a ballarí solista al New York City Ballet i va ser nomenat ballarí principal dos anys després el 2005. Amb aquesta companyia ha ballat al Lincoln Center novaiorquès, així com als més importants teatres del món. Va interpretar grans rols del repertori clàssic i neoclàssic, i especialment obres de George Balanchine, Jerome Robbins i Peter Martins. A més, de Luz també ha ballat peces de coreògrafs actuals com Susan Stroman, Christopher Wheeldon, Wayne McGregor, Alexei Ratmansky o Justin Peck.

Joaquín De Luz ha participat com a artista convidat amb nombroses companyies internacionals com la Companyia Nacional de Dansa, American Ballet Theater, Sant Francisco Ballet, Stanivslaski Theater a Moscou, Ballet del Teatre Colón de Buenos Aires i el Ballet Nacional de Cuba, entre d’altres.

|