II Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri 2004
Jurat qualificador
Arcadi CarbonellCatedràtic de ballet del Real Conservatorio de Madrid.
Catedràtic de ballet clàssic del Real Conservatorio Professional de dansa clàssica de Madrid des de l’any 1970; professor del Vassar College de Poughkeepsie (Nova York). És membre del grup internacional de professors de la Royal Academy of Dancing de Londres. Director executiu del programa d’estudis de l’Escola de Dansa Espanyola. Jutge examinador de l’American Academy of Ballet de Nova York i director artístic del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri.Té nombrosos títols acadèmics: Real Escuela Superior de Arte Dramático i Danza; ballet clàssic del Conservatori de Música Òscar Esplà, d’Alacant; ballet clàssic de Panstwowa Szkola Baletowa de Varsòvia; Elementary, Intermediate, Advanced i Teachers Certificate de la Royal Academy of Dancing de Londres, on també s’ha diplomat en Anatomia aplicada a la dansa i en Història de la dansa, i institució de la qual és membre associat; diplomat per la Royal Academy of Dancing de Londres; diplomat per la Spanish Dance Society, elemental i superior.Ha fet cursos al Ballet Center de Zuric amb Raissa Kuzniekova, del Bolxoi de Moscou; IX Internacional Summer School of the Royal Academy of Dancing de Londres els anys 1973, 1974 i 1975; Curs d’investigació sobre el romanticisme i la dansa de caràcter a la Royal Academy of Dancing de Londres; Curs d’anatomia aplicada a la dansa amb Joan Lawson a Londres; Curs de mim i pantomima amb Tomasepky a Varsòvia i curs de tècnica de Martha Graham a Nova York; II Festival Bournonville a Copenhaguen, Estudi coreogràfic, sociològic, ambiental i social de la seva època (romanticisme); trobada internacional de La Escuela Bolera a Madrid; Seminari de repertori clàssic amb Maia Plissetskaia a Madrid i Seminari de La Escuela Bolera amb Eloy Pericet a Madrid.Ha impartit, com a professor, cursos de perfeccionament de ballet clàssic a professors i alumnes a diferents ciutats de l’Estat espanyol i l’estranger.Destaca la nombrosa activitat artística que ha portat a terme a festivals d’Espanya o a Londres, per a la Royal Academy of Dancing, amb obres de la categoria de Giselle, Coppelia o El llac dels cignes.Pel que fa a les seves actuacions, destaquen els papers de primer ballarí a Les Sílfides (1967) i El Carnaval (1968) al Teatre Calderón de Barcelona, primer ballarí al concert Emperador i Carmina Burana al Teatre Romà de Mèrida (1971), pas de dos d’El llac dels cignes per a l’Accademia Arte nel Mondo Leonardo da Vinci al Palau Barberini de Roma (1977), i el rol de Drosselmeyer d’El trencanous a Los Angeles els anys 2000, 2001, 2002 i 2003.
Ha participat en més de seixanta coreografies, entre les quals n’hi ha de tan conegudes com la Simfonia Clar de lluna de Beethoven (1967), el III acte d’El llac dels cignes (1969), el III acte de La bella dorment (1970), el Bolero de Ravel (1983), la Dansa del foc de Falla (1996), La nit de Walpurgis, de l’òpera Faust (1998), Dansa espanyola d’El trencanous (2001), La vida breve de Falla (2002) i Romeu i Julieta, flamenc (2003), per esmentar-ne algunes, entre moltes obres reconegudes.
Susan JaffeEx primera ballarina de l’American Ballet Theatre de Nova York i actualment assistent de gerència d’aquesta mateixa institucióHa estat primera ballarina de l’American Ballet Theatre de Nova York. Mikhail Barishnikov, director artístic de l’esmentat ballet novaiorquès, el 1980 va apostar per la renovació del ballet del Teatre de Nova York a fi d’elevar-ne l’estètica i la tècnica, i va incorporar Jaffe a l’elenc de ballarins.A partir d’aquest moment Susan Jaffe va rebre crítiques molt positives per les seves actuacions úniques en papers tan importants com Odette/Odile a El llac dels cignes, Kitri a Don Quichotte o Swanhilda a Coppelia.Ha treballat i interpretat diversos repertoris dels més preeminents coreògrafs del segle XX, incloent-hi les obres de George Balanchine (Apol·lo, Mozartiana, Ballet Imperial, Violon Concert, La Sonnambula), Anthony Tudor (El jardí de les lires, gala Performance…), Kenneth MacMillan (Manon, La bella dorment…), Jerome Robbins…Els compromisos europeus de Susan Jaffe han inclòs actuacions amb el Royal Ballet, Ballet del Teatre Kirov, Ballet de Stuttgart, Ballet de l’Òpera de l’Estat de Munic, Ballet de la Scala de Milà, Ballet de l’Òpera de l’Estat de Viena, Royal Danish Ballet i English National Ballet.Les seves aparicions televisives inclouen diversos programes de Dance in America, i entre la seva filmografia destaca Angie (1994), amb Geena Davis, i un documental, Ballet, dirigit per Federick Wiseman, el 1995.
Elisabeth PlatelÉtoile de l’Òpera de París i directora de l’Escola de Dansa de l’Òpera de ParísVa començar a estudiar al Conservatori de Saint-Germain-en-Laye, i va continuar els estudis al Conservatori Nacional Superior de Música de París, on va ser mereixedora d’un primer premi, el 1975. Aquest reconeixement li va servir per entrar a l’Escola de Dansa de l’Òpera parisenca. Un any més tard, Elisabeth Platel ja forma part del cos del Ballet de l’Òpera (1977), i el 1978 aconsegueix la medalla d’argent al Concurs Internacional de Varna. La seva carrera ascendent fa que un any més tard esdevingui primera ballarina del Ballet de l’Òpera.D’aquesta manera, Elisabeth Platel interpreta els seus primers papers com a solista en els ballets de George Balanchine (Divertimento núm. 15 i Les Quatre Tempéraments). Amb Maurice Béjart, i com a parella de Jean Babilé, estrena la coreografia Life, a l’Òpera de París, el juny de 1979. També ha interpretat papers de rellevància a El llac dels cignes, La Sylphide i Giselle. En ocasió d’aquest darrer ballet va ser nomenada étoile, el 23 de desembre de 1981.Elisabeth Platel ha ballat els papers més destacats dins el món de la dansa, defensant l’estil clàssic de l’escola francesa, basat en l’elegància i el refinament, i admetent les qualitats de les formes contemporànies.
Gailene StockDirectora de la Royal Ballet School de LondresGailene Stock es va formar inicialment a Austràlia i després al Royal Ballet Upper School gràcies a una beca concedida per la Royal Academy of Dance.Va ballar com a artista principal al The Australian Ballet, al National Ballet of Canada i al Royal Winnipeg Ballet, la qual cosa li va permetre representar molts dels papers principals dels grans clàssics i també intervenir en moltes obres dramàtiques. Amb una carrera de setze anys com a ballarina, Gailene Stock va assumir el càrrec de directora del National Theatre Ballet School Victoria, a Austràlia, durant vuit anys, i de l’Australian Ballet School durant nou anys abans d’acceptar el càrrec de directora de la Royal Ballet School de Londres.L’any 1977 se li va concedir l’Ordre d’Austràlia (condecoració) pel seus serveis en l’àmbit del ballet. Aclamada internacionalment, es valoren no només els seus coneixements, sinó també la seva experiència en la comunitat de la dansa arreu del món. Ha estat membre dels jurats de nombroses competicions internacionals de ballet, entre les quals podem esmentar el Prix de Lausanne, The Diaghilev Internacional Ballet Competition de Moscou, The Asian Pacific Ballet Competition a Tòquio i el Japan Grand Prix de Sapporo.
Mark SilverVa fer els seus estudis de dansa a la Royal Ballet School, que va finalitzar el 1973. Aquell mateix any s’incorpora al cos de ball de la Royal Ballet Company, de la qual arribarà a ser solista i, posteriorment, ballarí principal, i on interpreta els principals rols del repertori clàssic (El llac dels cignes, La bella dorment, La Sylphide, Giselle, etc.), així com coreografies d’autors més contemporanis, com, entre d’altres, Ashton, Macmillan, Balanchine, Cranko, Van Manen, Bintlesy, etc.Ha estat ballarí principal del Pittsburg Ballet Theatre, San Francisco Ballet Company i London Festival Ballet Company, i estrella invitada a la Birmingham Royal Ballet Company, Canadian National Ballet, Teatro Municipal de Rio de Janeiro, Asami Maki Ballet de Tòquio, Den Norske Opera d’Oslo, Ballet Concierto de Puerto Rico i Festival de Ballet de Sintra (Portugal), entre d’altres.
Ha intervingut, també, en diverses videoproduccions amb el Royal Ballet.Professor a escoles i companyies de renom internacional, com la Royal Ballet Upper School, la Rambert Dance Company, The Boston Ballet i Ballet Nacional de Portugal, col·labora al mateix temps en una infinitat d’estades per tot el món.
Professorat
Lynn WallisDirectora artística de la Royal Academy of dance
Lynn Wallis es va graduar a l’Escola Superior de la Companyia del Royal Ballet l’any 1965, i va esdevenir professora de dansa de l’escola el 1969, càrrec que ocupa fins que n’és nomenada sotsdirectora l’any 1982. Durant aquest temps va representar un gran nombre de ballets del repertori clàssic per a les actuacions de l’escola a teatres com la Royal Opera House, Covent Garden i d’altres. El 1984, gràcies a la invitació d’Erik Bruhn, entra a formar part del Ballet Nacional de Canadà com a coordinadora artística. El 1986 és nomenada directora artística associada juntament amb Valerie Wilder, i codirectora artística des de 1987 fins a 1989. L’any 1990 és nomenada sotsdirectora artística de l’English National Ballet, amb especial responsabilitat sobre les gires de mitjana escala, i sobre la Unitat de Comunitat i Educació, el Taller de Coreografia i l’Escola de l’English National Ballet.Lynn Wallis entra a formar part de la Royal Academy of Dance l’any 1994 com a directora artística, moment a partir del qual es converteix en l’encarregada d’establir i mantenir les normes de l’ensenyament de la dansa arreu del món, de desenvolupar el programa d’estudis de l’Acadèmia i de programar cursos per a estudiants a nivell internacional. L’any 2001 esdevé presidenta del Tribunal d’Examinadors de la Royal Academy of Dance. El mes de juny de 2000, Lynn és nomenada presidenta honorífica de la regió grega de la Royal Academy of Dance. Més recentment, ha participat activament per a la consecució d’un nou sistema de puntuació i per a l’acreditació dels exàmens de la Royal Academy per part de les autoritats de qualificacions i plans d’estudis d’Anglaterra, així com de les mateixes autoritats competents al País de Gal·les i a Irlanda del Nord.
Lynn va ser la presidenta d’un grup artístic de professionals de la dansa que van redactar The Foundations of Classical Ballet Technique, i va ser decisiva a l’hora de dirigir el grup artístic que en va escriure la continuació, The Progressions of Classical Ballet Technique. L’any 2001, Lynn va ser nominada i preseleccionada per als Premis per a Dones Europees d’Èxit (European Women of Achievement Awards)
Anna SanchezProfessora de dansa contemporània
De formació clàssica, jazzística i contemporània (Limon i Graham), el seu estil combina la tècnica, l’expressió i els canvis d’energia per assolir una bona llibertat en el moviment.
En el seu treball tenen la mateixa importància una mirada, un petit gest, una volta complicada, un gran salt o una caiguda a terra.Del 1985 al 1990 dirigeix l’Anna Sánchez Companyia de Dansa. Actualment és la directora de la Companyia Inconnexa, creada l’any 2002, i de l’Escola de Dansa Varium de Barcelona des del 1987.
És directora artística del festival internacional de dansa Dansa Sant Cugat des de l’any 2000. Ha treballat i treballa a nombroses estades internacionals a Europa. Així mateix, col·labora com a professora convidada a les escoles de formació Epsedanse (Montpeller), Cafedanse (Ais de Provença) i James Carles (Tolosa de Llenguadoc). Ha treballat també com a professora convidada i/o repetidora a les companyies S.O.A.P (Rui Horta), Metros (Ramon Oller), Marta Carrasco, Trànsit (Maria Rovira), Mar Gómez, Norrdanse (Suècia) i Ballet Preljocaj (França).
La seva experiència docent li ha atorgat el reconeixement del Ministeri Francès de Cultura, que l’autoritza a impartir classes als conservatoris oficials de dansa de tot l’Estat francès.
Josu GallasteguiPianistaVa cursar els estudis musicals al Conservatori de Bilbao, ciutat en la qual va guanyar el primer premi en el Concurs Internacional de Piano.Va continuar els estudis superior de piano a Caracas, i els va finalitzar a la Universitat d’Indiana (Estats Units). Ha actuat com a solista amb les principals orquestres simfòniques de l’Amèrica Central i del Sud, així com amb l’Orquestra Simfònica de Bilbao. He fet extenses gires per Europa i l’antiga Unió Soviètica.Als Estats Units ha actuat al Carnegie Hall, Alice Tully Hall del Lincoln Center, Cami Hall i Catedral de Saint Patrick, a Nova York, i també a Boston, Chicago, Los Angeles, Filadèlfia i San Francisco.Ha treballat com a pianista a l’American Ballet Theater i el Dance Theatre of Harlem. Durant llargues temporades ha acompanyat ballarins i coreògrafs com Mikhail Baryshnikov, Alexandra Danilova, Anna Sokolov, Jerome Robbins…
Entre les seves gravacions cal destacar diversos CD de música per a ballet i una sèrie titulada Valses Venezolanos.
Guanyadors
Primer premi dotat amb 6500 euros
per la Generalitat de Catalunya
Joseph Caley
Segon premi dotat amb 3000 euros
per la Diputació de Tarragona
William Moore
Tercer premi dotat amb 1500 euros
per l’Ajuntament de Reus
Adeline Kaiser
Premi accèssit dotat amb 900 euros
pel Consell Comarcal del Baix Camp
Demelza Parisch
Premi beca de l’American of Ballet de Nova York
Milena Sidorova
Premi beca d’estudis del Royal Ballet School de Londres
Jim De Block
Elena Gil
Premi beca d’estudis Royal Academy
of Dance – delegació Espanya-
Amanda McGuigan
Recommendation for the summer intensive
of American Ballet Theatre
Alexander Jones
Xander Parisch
Premi popular dotat amb 600 euros
per l’Associació de Professors de dansa de les comarques de Tarragona
Federico Fresi
Finalistes dotat amb 200 euros
Annie Carrol
Rodrigo Barras